Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΝΔιΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ στις 21-11-2014 ομόφωνα ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα:

Για άλλη μια φορά την τελευταία πενταετία ο νομικός κόσμος και η ελληνική κοινωνία γίνονται μάρτυρες μιας ακόμα «στο πόδι» αναθεώρησης βασικών νομικών κειμένων, όπως είναι οι κώδικες. Αυτή την φορά είναι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που αναθεωρείται (για πολλοστή φορά) και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Από το κατατεθειμένο προς ψήφιση σχέδιο της κυβέρνησης βλέπουμε ολοκληρωτική αναθεώρηση της λειτουργίας της αστικής δικαιοσύνης. Συνοπτικά, οι αντιδραστικές και αντίθετες με την άποψη του δικηγορικού κόσμου μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
     η κατάργηση της αμεσότητας της δίκης και του προφορικού χαρακτήρα αυτής με την μετατόπιση της εμμάρτυρης απόδειξης σε δικονομική εξαίρεση και την ταυτόχρονη αναβίβαση του αμφιλεγόμενου θεσμού των ενόρκων βεβαιώσεων
  η εκ των πραγμάτων «κατάργηση» του πολυμελούς πρωτοδικείου με την διεύρυνση της αρμοδιότητας των μονομελών δικαστηρίων ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της δίκης, που παλαιότερα έφεραν στην ποινική δικονομία ακόμα και την εκδίκαση κακουργημάτων στην αρμοδιότητα μονομελών συνθέσεων.
     η κατάργηση της δυνατότητας αυτοπρόσωπης παράστασης των διαδίκων και στο Ειρηνοδικείο με μόνη εξαίρεση την διαδικασία των μικροδιαφορών, η οποία όμως παραμένει κενό γράμμα με την παράλληλη υποχρέωση άσκησης της αγωγής εγγράφως και όχι προφορικώς και της υποχρεωτικής κατάθεσης προτάσεων επί της έδρας.
   η διατήρηση σε ισχύ της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές και η εν γένει αύξηση των παραβόλων.
     κατάργηση εν τοις πράγμασι του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων.
     επαναδιαμόρφωση του σκηνικού στον κλάδο του δικαίου της αναγκαστικής εκτέλεσης  στα μέτρα των τραπεζών.

Οι τροποποιήσεις αυτές είναι προφανές ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση της δικονομικής διευκόλυνσης των μεγάλων δικηγορικών εταιριών και εκπροσωπούν τα συμφέροντα διαδίκων όπως τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ταυτόχρονα με το επαναλαμβανόμενο προσχηματικό επιχείρημα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης ισοπεδώνονται η διαφάνεια και τα εχέγγυα της ποιότητας της παρεχόμενης δικαιοσύνης στους πολίτες. Οι αποχές επομένως των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους είναι απαραίτητες όχι μόνο για προστασία της αξιοπρέπειας του δικηγορικού επαγγέλματος αλλά και σαν μορφή άμυνας της κοινωνίας απέναντι στην διαρκή υποβάθμιση του θεσμού της δικαιοσύνης.

Ενόψει των ανωτέρω, ως ΕΑΝΔιΘ:

1) Καταγγέλλουμε το Υπ. Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση για την χωρίς καμία συναίνεση από το νομικό κόσμο, αποσπασματική και εν τάχει τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η οποία θεωρούμε πως υπαγορεύεται από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες και τα συμφέροντα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

2) Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει το σχέδιο που έχει καταθέσει και να το επαναφέρει προς διαβούλευση, με πραγματική όμως αξιοποίηση της γνώμης που τα συλλογικά όργανα των λειτουργών της δικαιοσύνης (δικαστών, δικηγόρων κλπ) καταθέτουν.

3) Στηρίζουμε την πρόσφατη απόφαση για αποχή που ελήφθη από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και κάθε ανάλογη απόφαση που λαμβάνεται από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς αποτελεί το έσχατο όπλο μας ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης για την διασφάλιση του θεσμού που εκπροσωπούμε.

4) Καλούμε και εμείς από την πλευρά μας σύσσωμο τον δικηγορικό κόσμο στις 2 και 3 Δεκεμβρίου να συμμετάσχει στο πανελλαδικό δημοψήφισμα που προκήρυξε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που υποβαθμίζουν το λειτούργημα του δικηγόρου, προχειροποιούν την διαδικασία των αστικών υποθέσεων και ενισχύουν μόνο τα έννομα συμφέροντα των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ανερχόμενων μεγαλοδικηγορικών εταιριών. Για τον λόγο αυτό στις 2-3 Δεκεμβρίου, οι δικηγόροι της χώρας πρέπει να λάβουν και πάλι αγωνιστική απόφαση.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γραμματέας

Μήττας Μιχάλης                                                                     Φουλίδου Ανδριάνα

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πανελλαδική Αποχή Δικηγόρων 25-11-2014 έως 5-12-2014

Αποχή των δικηγόρων αποφάσισε σήμερα η Πανελλαδική Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων από Τρίτη 25-11-2014 έως και Παρασκευή 5-12-2014, λόγω των προωθούμενων αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας!

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Συντονισμός ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ

Πολίτες και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Τετάρτη 19-11-2014, ώρα 18.30 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εκδήλωση - συνέλευση προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των αυξήσεων των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ και να συντονιστεί η κοινή προσπάθεια για απόσυρση των αυξήσεων.

Ως Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης πιστεύουμε πως οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι δυνατόν προχωρούν σε αυξήσεις εισιτηρίων την στιγμή που η ανεργία αυξάνει διαρκώς, η επισφαλής εργασία κλιμακώνεται και οι μισθοί κατρακυλούν. Ειδικά όσον αφορά στους ασκούμενους δικηγόρους, εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους και της κατάστασης των αμοιβών τους, έχουμε ήδη από το 2011 καταθέσει στον ΟΑΣΘ αίτημα για υπαγωγή τους στο μειωμένο κόμιστρο. 

Η συλλογική διεκδίκηση είναι επομένως εντελώς απαραίτητη και για τον λόγο αυτό ως ΕΑΝΔιΘ συμμετέχουμε στον Συντονισμό και καλούμε όλα τα μέλη μας να παρευρεθούν στην εκδήλωση - συνέλευση της Τετάρτης. 

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος                                              Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                        Φουλίδου Ανδριάνα


Ακολουθεί η πρόσκληση του Συντονισμού:

"Ο «Συντονισμός πολιτών & συλλογικοτήτων ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ» διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση - συνέλευση για το ζήτημα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014, στις 18.30 μ.μ. Στην συνέλευση προσκαλούνται όλοι οι κοινωνικοί φορείς της πόλης, πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών για να συζητήσουμε την ασφυκτική για το εισόδημα της εργαζόμενης πλειοψηφίας κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αύξηση του εισιτηρίου στις δημόσιες μεταφορές της πόλης.

Επίσης, θα γίνει ενημέρωση  και συζήτηση για το σκανδαλώδες καθεστώς στο οποίο αυτές τελούν (ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ), καθώς και τις άλλες παραμέτρους του αδιεξόδου στις μεταφορές που έχουν οδηγήσει την πόλη μας σε κυκλοφοριακό έμφραγμα. Καλούμε όλες και όλους στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, για να αναλάβουμε άμεση πρωτοβουλία ενάντια σε συμφέροντα και μεθοδεύσεις που υποβαθμίζουν τραγικά την καθημερινότητά μας. 

Ζητούμε:
-Απόσυρση των αυξήσεων των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ!
-Δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, μαθητών, φοιτητών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων!
-Δημόσιο και ποιοτικό φορέα μαζικών μεταφορών!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-265730, 69553355317"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Την Δευτέρα 17/11 ως Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

- 12.30 κατάθεση στεφάνου στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

- 18.00 συμμετοχή στην καθιερωμένη πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Επικοινωνία: eandith@gmail.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/ΕΑΝΔιΘ, τηλ. 6970057700, 6987558888

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος                                        Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                Φουλίδου Ανδριάνα

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ημερίδα με θέμα: "Δίκαιο Διαδικτύου και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων"

Η ELSA Thessaloniki και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης σάς προσκαλούν στην Ημερίδα τους με θέμα:

"Δίκαιο Διαδικτύου και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων"
- Κοινωνιολογικές & Ποινικές προσεγγίσεις
- Το δικαίωμα στη λήθη και η απόφαση Google Spain του ΔικΕΕ

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8/11/2014 και ώρα17.00 στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103 - Διαγώνιος).