Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


Ως γνωστόν μεγάλη καθυστέρηση έχει προκύψει στις πληρωμές των συναδέλφων που εργάζονται στα δικαστήρια, κυρίως εκείνων που εργάζονται με παράταση από το προηγούμενο εξάμηνο. Αρχικά, μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά μας στο Υπ. Δικαιοσύνης, μας διαβεβαίωσαν οτι η καθυστέρηση οφείλεται σε κόλλημα του ΕΣΠΑ εξαιτίας του οποίου αναμένονταν να υπάρξει αργοπορία μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Τότε ωστόσο οι αρμόδιοι του υπουργείου ήταν αισιόδοξοι οτι οι πληρωμές θα ολοκληρώνονταν μέσα στον Μάιο.

Αυτήν την εβδομάδα επικοινωνήσαμε και πάλι με τους αρμοδίους οι οποίοι μας πληροφόρησαν πως το πρόγραμμα δέχθηκε έλεγχο από το ΕΣΠΑ που προκάλεσε νέα καθυστέρηση, ωστόσο και πάλι μας διαβεβαίωσαν οτι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.

Θυμίζουμε οτι η τελευταία φορά που είδαμε τόσο μεγάλη καθυστέρηση ήταν το εαρινό εξάμηνο του 2012 οπότε και η πληρωμή των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαϊου και Ιουνίου έγινε μόλις στις 30 Ιουλίου (!) και ενώ είχε μεσολαβήσει διήμερη αποχή των συναδέλφων στα δικαστήρια από τις εργασίες τους ύστερα από σχετική πρόταση του ΔΣ του Συλλόγου μας και σύμφωνη απόφαση των εργαζόμενων στα δικαστήρια.

Ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την καταβολή των οφειλόμενων έως το αργότερο τα μέσα Ιουνίου. Σε περίπτωση ωστόσο που αποδειχθεί οτι και πάλι έχουμε πέσει θύματα εμπαιγμού διαφόρων "υπευθύνων" θεωρούμε οτι η χρήση εντονότερων μέσων διαμαρτυρίας και πίεσης είναι δυστυχώς αναπόφευκτη, πάντα όμως στην βάση της δημοκρατικής συναπόφασης από κοινού με όλους τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους...

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Εκπτωτικές Κάρτες - Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

Υπενθυμίζουμε οτι την Παρασκευή 31/5/2013 θα διανεμηθούν οι εκπτωτικές κάρτες σε όσους εγγράφηκαν μέχρι και τις 8-3-2013 και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης του κύκλου εκπαιδευτικών εισηγήσεων. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί τις ώρες 13.00-14.30 στον χώρο έξω από τον ΔΣΘ (4ος Δικαστικού Μεγάρου). Απαραίτητη η επίδειξη της ταυτότητας ασκουμένου.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Νέα Διοίκηση Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Κατόπιν της σύγκλισής του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε σε όργανο. Κατόπιν συζήτησής και ομόφωνης απόφασης των επτά εκλεγμένων τακτικών μελών του, το ΔΣ του Συλλόγου μας διαμορφώθηκε ως εξής:
Πρόεδρος: Μήττας Μιχάλης
Αντιπρόεδρος: Γαβαθόπουλος Θράσος
Γραμματέας: Πολυχρονίου Στεφανία
Ταμίας: Δημησκής Άγγελος
Μέλος - Υπεύθυνος Εκδηλώσεων: Ζήρδας Άγγελος
Μέλος - Υπεύθυνη Άσκησης στα Δικαστήρια: Τσιαμπέρα Κατερίνα
Μέλος - Υπεύθυνη Ακαδημαϊκών: Βουκελάτου Μάγδα
Αναπληρωματικά Μέλη:
Λογοθέτης Γιώργος
Μαδεμλή Αλίκη
Αλεξόπουλος Αχιλλέας

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Αποτελέσματα Αρχαιρεσιών Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης 2013

Η διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Καταστατικού και της Εξελεγκτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων από την εφορευτική επιτροπή τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο
Μήττας Μιχάλης - 23 σταυροί
Δημησκής Άγγελος - 20 σταυροί
Τσιαμπέρα Κατερίνα - 17 σταυροί
Γαβαθόπουλος Θράσος - 16 σταυροί
Πολυχρονίου Στεφανία - 16 σταυροί
Βουκελάτου Μάγδα - 12 σταυροί
Ζήρδας Άγγελος - 10 σταυροί
Λογοθέτης Γιώργος - 8 σταυροί
Μαδεμλή Αλίκη - 8 σταυροί
Αλεξόπουλος Αχιλλέας - 3 σταυροί

Επιτροπή Καταστατικού
Ευθυμιάδου Ανδριάνα - 13 σταυροί
Οικονόμου Βάσω - 13 σταυροί
Δαγκλή Ελένη - 11 σταυροί

Εξελεγκτική Επιτροπή
Φουλίδου Ανδριάνα - 25 σταυροί
Βενετόπουλος Γιάννης - 8 σταυροί
Δαβιώτη Μαρία - 8 σταυροί

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους για την συμμετοχή και την υποστήριξή τους, συγχαίρουμε θερμά όλους τους υποψήφιους και ευχόμαστε στην νέα διοίκηση να συνεχίσει την ήδη επιτυχημένη πορεία του Συλλόγου!!

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Προφορικές Εξετάσεις ΔΣΘ


Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των προφορικών εξετάσεων της Α εξεταστικής περιόδου 2013 και αναρτήθηκαν οι σχετικοί πίνακες στα γραφεία του ΔΣΘ. Το πρόγραμμα με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων είναι:

Δευτέρα 3/6/2013, 15.00, Αίθουσα Εφετείου 311

Αβραμίδου Στυλιανή - Δημητριάδου Ευαγγελία (επίσης την ίδια ημέρα θα εξεταστούν και οι συνάδελφοι από τα άλλα Πρωτοδικεία του Εφετείου Θεσσαλονίκης)

Τρίτη 4/6/2013, 15.00, Αίθουσα Εφετείου 311

Δούκα Κλειώ - Μητσογιάννης Δημήτριος

Τετάρτη 5-6-2013, 15.00, Αίθουσα Εφετείου 311

Μήττας Μιχαήλ - Σαουρίδου Σοφία

Δευτέρα 10-6-2013, 15.00, Αίθουσα Εφετείου 311

Σαρπότα Ιφιγένεια - Ψαρρής Δημήτριος

Καλή επιτυχία για όλους τους συναδέλφους!!!

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Υποψήφιοι για το ΔΣ, την Επιτροπή Καταστατικού και την Εφορευτική Επιτροπή

Διοικητικό Συμβούλιο (έως 3 σταυροί): 

Αλεξόπουλος Αχιλλέας
Βουκελάτου Μάγδα
Γαβαθόπουλος Θράσος
Δημησκής Άγγελος
Ζήρδας Άγγελος
Λογοθέτης Γιώργος
Μαδεμλή Αλίκη
Μήττας Μιχάλης
Πολυχρονίου Στεφανία
Τσιαμπέρα Κατερίνα

Επιτροπή Καταστατικού (έως 1 σταυρός)

Δαγκλή Ελένη
Ευθυμιάδου Αντριάνα
Οικονόμου Βάσω

Εξελεγκτική Επιτροπή (έως 1 σταυρός)

Βενετόπουλος Γιάννης
Δαβιώτη Μαρία
Φουλίδου Ανδριάνα

Αρχαιρεσίες Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης



Οι ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, της Επιτροπής Καταστατικού και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24/5/2013 και ώρες 09.00-15.00 στον χώρο έξω από τον ΔΣΘ (4ος Δικαστικού Μεγάρου). Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν εγγραφεί στα μητρώα μελών του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης έως και την Πέμπτη 16/5/2013.

Απαραίτητη η κάρτα μέλους του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης ή η ταυτότητα ασκουμένου ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την ταυτότητα (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κλπ)!!

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Διαμεσολάβηση: Ιδιωτικοποιώντας την Δικαιοσύνη;



         Μετά βαΐων και κλάδων επιχειρείται να εισαχθεί στο ελληνικό νομικό σύστημα ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Θεσμός που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του στο Υπ. Δικαιοσύνης και τους θιασώτες του στον νομικό κόσμο, αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στην ταχεία, δίκαιη και αξιόπιστη επίλυση των διαφορών χωρίς την επίπονη και συχνά ακριβή προσφυγή στην δικαιοσύνη. Εξάλλου, πρόκειται για μια διαδικασία που στηρίζεται στην καλή θέληση των αντιμαχόμενων πλευρών και ήδη λειτουργεί στο εξωτερικό με επιτυχία και άρα πρέπει να αντιγραφεί και στην Ελλάδα.
      
      Συνοπτικά, η διαμεσολάβηση στηρίζεται στην ύπαρξη ενός διαπιστευμένου ως διαμεσολαβητή δικηγόρου στον οποίο καταφεύγουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στα πλαίσια μιας διαφοράς. Ο διαμεσολαβητής αφού εξετάσει την υπόθεση με τρόπο αντικειμενικό καταλήγει σε μια συμβιβαστική πρόταση προς όλα τα μέρη, η οποία αν γίνει δεκτή καταγράφεται και υπογράφεται εγγράφως. Συνήθως, όπως και στην ελληνική περίπτωση, το αποτέλεσμα της συμβιβαστικής συμφωνίας επικυρώνεται και από δικαστή ώστε να έχει και την θέση δικαστικής απόφασης με ότι αυτό συνεπάγεται (πχ δεδικασμένο, εκτελεστός τίτλος κλπ).

            Ωστόσο, διά γυμνού ακόμα οφθαλμού μπορεί κανείς να διαπιστώσει τον σαθρό και προσχηματικό χαρακτήρα της όλης επιχειρηματολογίας ακόμα και λαμβάνοντας ως δεδομένο το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, αφού η εκπαίδευσή τους θα φέρει τα εχέγγυα της εποπτείας των δικηγορικών συλλόγων.

            Καταρχήν ζήτημα αποτελεί ο τρόπος επιλογής του διαμεσολαβητή που θα αναλάβει να συμβιβάσει την διαφορά. Καθώς, ο διαμεσολαβητής επιλέγεται από τα μέρη και είναι ελεύθερος επαγγελματίας αμειβόμενος από αυτά, γεννάται εύλογα το ερώτημα πώς ελέγχεται η αντικειμενικότητά του ιδίως αν στην διαφορά εμπλέκονται μέρη με έντονη διαφορά ισχύος (οικονομικής κλπ). Εφόσον δηλαδή εμπλέκεται στην διαφορά μια τράπεζα, μια ασφαλιστική ή άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αναγκάζεται λόγω του αντικειμένου του να προσφεύγει στην διαμεσολάβηση με μεγάλη συχνότητα και έχει αυξημένο όγκο υποθέσεων (υπερχρεωμένα, αυτοκίνητα κλπ), είναι πολύ έντονος ο πειρασμός για τον διαμεσολαβητή να προτιμήσει να διατηρήσει αυτό το μέρος στο πελατολόγιό του δείχνοντας την απαιτούμενη (περισσότερη ή λιγότερη) εύνοια στις αποφάσεις του. Έτσι το ευχαριστημένο αυτό μέρος θα συνεχίσει να φέρνει στον ίδιο διαμεσολαβητή αντίστοιχες υποθέσεις, έχοντας διασφαλισμένη αυτήν την στοιχειώδη έστω εύνοια.

            Επιπλέον, συνήθως, όπως και στην Ελλάδα, ορθώς στον διαμεσολαβητή προσφεύγουν τα μέρη παρουσία του πληρεξουσίου δικηγόρου τους ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η ισότητα μεταξύ τους όσο και το ότι θα προβληθούν από τον καθένα τα νομικά κρίσιμα κάθε φορά περιστατικά. Προκειμένου όμως να διασφαλιστεί αυτή η αναγκαιότητα, το κόστος για τον πολίτη αυξάνεται σημαντικά, αφού εκτός του δικηγόρου του πρέπει να πληρώσει πλέον και τον διαμεσολαβητή. Σε περίπτωση δε που η διαμεσολάβηση δεν ευοδώσει, στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της τακτικής δικαστικής οδού. Κατ' αυτόν τον τρόπο η προσφυγή στην δικαιοσύνη και μάλιστα για υποθέσεις κρίσιμες όπως εκείνες του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα όπου η διαμεσολάβηση γίνεται υποχρεωτική προδικασία, καθίσταται αδύνατη και οι πολίτες μετατρέπονται ουσιαστικά σε θύματα αρνησιδικίας. Αντίστοιχα βέβαια, περιορίζεται το ποσοστό εκείνων που τελικά αποφασίζουν να κινηθούν νομικά και έτσι οι νέοι κυρίως δικηγόροι δέχονται σοβαρότατο πλήγμα σε κρίσιμο τμήμα του πελατολογίου τους.

            Όσον αφορά στην πολυπόθητη μείωση του   χρόνου επίλυσης των διαφορών, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ενδεικτικά ότι και δυνατότητα παρελκύσεων της διαδικασίας παρέχεται πλέον στα μέρη και ούτως ή άλλως η ανάμειξη του ήδη προβληματικού υποτίθεται δικαστικού μηχανισμού παραμένει. Η καθιέρωση της υποχρεωτικής
διαμεσολάβησης σε κάποιες υποθέσεις και της προαιρετικής στις υπόλοιπες δίνει αλλεπάλληλες δυνατότητες στο ένα τουλάχιστον μέρος (συνήθως στο ισχυρό φυσικά) να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες καθυστερήσεις ώστε πατώντας στην (πιεστική συχνά) ανάγκη του άλλου μέρους να πετύχει περιορισμό των απαιτήσεών του. Ταυτόχρονα, η ανάγκη δικαστικής κύρωσης της τελικής συμβιβαστικής συμφωνίας των μερών, προκειμένου αυτή να αποκτήσει υποτίθεται εχέγγυα αξιοπιστίας, εισάγει την υπό κρίση υπόθεση στον ήδη εξαντλημένο δικαστικό κλάδο, που οι εμπνευστές του νόμου ήθελαν να αποφύγουν. Έτσι δύο διέξοδοι διαφαίνονται δεδομένου και του φόρτου που αντικειμενικά φέρουν οι δικαστές: είτε η υπόθεση θα εξετάζεται μόνο εντελώς τυπικά και επιφανειακά και άρα καμία εγγύηση πέρα από την καλή πίστη του διαμεσολαβητή δεν θα υφίσταται, είτε ο δικαστής επιτελώντας πλήρως το έργο του θα εξετάζει όλη την υπόθεση ενδελεχώς προκειμένου να βεβαιώσει τον τελικό συμβιβασμό, έχοντας όμως ήδη προκαλέσει αναπόφευκτα την καθυστέρηση που υποτίθεται θα αποφεύγονταν.

            Ακόμα, η εξωδικαστική διαμεσολάβηση μπορεί να λειτουργήσει κατά βάσει στηριζόμενη στην ειλικρινή θέληση των μερών να εξεύρουν μια κοινά αποδεκτή συμβιβαστική λύση στην διαφορά που προέκυψε μεταξύ τους. Αυτή η ειλικρινής θέληση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα του αναγκαστικού χαρακτήρα ενός πακέτου νομικών διατάξεων αλλά εξαρτάται κυρίως από τις πραγματικές δυνατότητες και όλων των ενδιαφερομένων σε συνδυασμό με την φύση της διαφοράς. Υποθέσεις με ενδοοικογενειακές διαφορές, διαζύγια, κληρονομιές, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και υπό πτώχευση νομικά πρόσωπα, τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλες κεφαλαιουχικές εταιρείες είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις όπου στην πράξη καθημερινά αποδεικνύεται ότι πιθανή εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς δεν είναι δυνατή αφού ούτε πρόθεση ούτε δυνατότητα να επιτευχθεί υφίσταται και τουλάχιστον το ένα μέρος επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή καθυστέρηση στην οριστική επίλυσή της. Στις περιπτώσεις μάλιστα που η εξωδικαστική διαμεσολάβηση καθίσταται υποχρεωτική το αδύναμο μέρος, το οποίο είχε και μεγαλύτερη ανάγκη την καταλυτική επέμβαση της δικαιοσύνης, θα είναι τελικά το χαμένο αφού υπό το βάρος του αυξημένου κόστος και της διάρκειας της διαδικασίας θα αναγκαστεί να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό πολύ δυσμενέστερο ακόμα και από τις ελάχιστες νόμιμες αρχικές απαιτήσεις του.

            Τέλος, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμα την σοβαρή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα που διακρίνει τους εμπνευστές της νομοθεσίας για την διαμεσολάβηση. Στην Ελλάδα η διαδικασία αυτή υφίσταται ήδη (!) με δύο τρόπους: την δικαστική διαμεσολάβηση και την μη θεσμοθετημένη συνδιαλλαγή μεταξύ των συνηγόρων. Η πρώτη προβλέπεται ρητά από τα άρθρα 208-214B (συμβιβασμός ενώπιον ειρηνοδίκη και δικαστική διαμεσολάβηση) του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Εκεί αναφέρεται λεπτομερώς η διαδικασία για την ύστατη προσπάθεια συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς τόσο σε υποθέσεις που υπάγονται στο Ειρηνοδικείο όσο και σε εκείνες που υπάγονται στο Πρωτοδικείο, με την παρουσία και την παραίνεση μάλιστα του κατάλληλα εκπαιδευμένου και με αυστηρά εχέγγυα κύρους αξιοπιστίας αρμόδιου κρατικού οργάνου, του δικαστή. Εν αντιθέσει μάλιστα με την εξωδικαστική διαμεσολάβηση, η δικαστική είναι ταυτόχρονα δωρεάν και ταχεία αφού δεν καθυστερεί περαιτέρω την πρόοδο της δίκης, εξυπηρετώντας έτσι τόσο τον πολίτη όσο και τον δικηγόρο. Η δεύτερη περιγράφει συνοπτικά την διαδικασία που λίγο-πολύ χρησιμοποιείται από τους δικηγόρους, κυρίως τους νεότερους, προκειμένου να παρακάμψουν το αυξημένο κόστος της δικαιοσύνης και να φέρουν εις πέρας γρήγορα μια υπόθεση εξασφαλίζοντας τόσο την ικανοποίηση του πελάτη όσο και την άμεση αμοιβή τους. Με άλλα λόγια αποτελεί πάγια σχεδόν τακτική οι συνήγοροι μετά από συνεννόηση με τους εντολείς τους να έρχονται σε επικοινωνία μεταξύ τους σε διάφορα στάδια χειρισμού της υπόθεσης προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που θα τους ικανοποιεί όλους, χωρίς φυσικά να επωμιστεί κανένας το πρόσθετο κόστος ενός τρίτου (διαμεσολαβητής) και πάντα με στόχο την ταχεία επίλυση της διαφοράς.

          Συνοψίζοντας, από όλα τα παραπάνω προκύπτει ο προσχηματικός χαρακτήρας της επιχειρηματολογίας υπέρ της διαμεσολάβησης με στόχο να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση σχετικά με την ποιότητα της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Δεν είναι τόσο η ποιότητα των νόμων, ούτε η δικομανία που διακατέχει την "υποανάπτυκτη ελληνική κοινωνία", ούτε ο "ελιτίστικος" χαρακτήρας του δικηγορικού επαγγέλματος που ευθύνονται για την ακριβή και αργή απονομή της δικαιοσύνης. Η έλλειψη προσωπικού (δικαστών, εισαγγελέων και γραμματειακού προσωπικού) και η εισπρακτική πολιτική που ακολούθησαν ιδίως οι τελευταίες κυβερνήσεις σχετικά με την δικαστική λειτουργία κατέληξαν στα σημερινά αποτελέσματα. Η "ιδιωτικοποίηση" των δικαστηρίων όπως προωθείται από την έμμεση υποκατάσταση του κρατικού οργάνου-δικαστή από τον ελεύθερο επαγγελματία-διαμεσολαβητή δεν θα κρύψει το πρόβλημα των ελλείψεων στην στελέχωση των δικαστηρίων ούτε θα βελτιώσει την απονομή της δικαιοσύνης. Αντίθετα, επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο δικηγορικό επάγγελμα, θίγει το ελληνικό κράτος δικαίου και απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους Έλληνες πολίτες από την δυνατότητα δικαστικής προστασίας.

Μήττας Μιχάλης, 
Πρ. Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης Νομικής ΑΠΘ 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ανακοινωθηκαν τα αποτελεσματα των γραπτων εξετασεων του ΔΣΘ. Οι σχετικοι πινακες ειναι αναρτημενοι στα γραφεια του ΔΣΘ. Τις επομενες ημερες θα ανακοινωθουν και οι ημερομηνιες των προφορικων εξετασεων...

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης του κύκλου εκπαιδευτικών εισηγήσεων θα διανεμηθούν στους συναδέλφους που τις ζήτησαν την Παρασκευή 24-5-2013 στον χώρο έξω από τον ΔΣΘ και ώρες 10.00-15.00.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

ΕΚΠΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ



Σας ενημερώνουμε οτι την επόμενη εβδομάδα θα διανεμηθούν οι εκπτωτικές κάρτες σε όσους εγγράφηκαν μέχρι και τις 8-3-2013. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/5/2013 και ώρες 10.00-15.00 στον χώρο έξω από τον ΔΣΘ (4ος Δικαστικού Μεγάρου). Απαραίτητη η επίδειξη της ταυτότητας ασκουμένου.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Σεμιναρια ΔΣΘ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα σεμιναρίων του ΔΣΘ ενόψει των προφορικών εξετάσεων:


Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τακτική Γενική Συνέλευση Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης


Την Τετάρτη 22/5/2013 και ώρα 17.30 θα πραγματοποιηθεί Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης με θέματα συζήτησης:
1) Διεκδικήσεις και δράσεις των ασκούμενων δικηγόρων της Θεσσαλονίκης σχετικά με τις νέες δύσκολες συνθήκες στην άσκηση
2) Απολογισμός πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
3) Ανακοίνωση υποψηφιοτήτων και επιλογή εφορευτικής επιτροπής για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24/5/2013.

Κατ΄εξαίρεση και λόγω πληρότητας των χώρων του ΔΣΘ η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Νομικής ΑΠΘ.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο στις 18.00.

Η συμμετοχή ΟΛΩΝ είναι απαραίτητη!!!

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Αρχαιρεσίες Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 24/5/2013 θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (7 μέλη), της Επιτροπής του άρθρου 8 του καταστατικού (5 μέλη) και της Εξελεγκτικής Επιτροπής (3 μέλη) του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί έξω από τα γραφεία του ΔΣΘ (4ος Δικαστικού Μεγάρου) και ώρες 10.00-15.00.

Δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα έχουν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν εγγραφεί στα μητρώα μελών του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης μέχρι την προκήρυξη των εκλογώ (16/5/2013) και δεν έχουν ήδη λάβει άδεια δικηγόρου.Υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Οι κατάθεση των υποψηφιοτήτων μπορεί να γίνει μέσω email έως και την 21/5/2013. Παρακαλούμε αποστείλετε ξεχωριστό email και όχι απάντηση στο παρόν.

Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτείται η αποστολή Ονοματεπώνυμου, Πατρώνυμου, ΑΜ Ασκουμένου και Αριθμού Κινητού Τηλεφώνου. 
Προσοχή: επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά αν δεν λάβετε απάντηση στο email που έχετε αποστείλει!!
Όλες οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 22/5/2013.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η κυβέρνηση ισορροπεί επικίνδυνα επιχειρώντας να κάνει πολιτική σε βάρος της συνταγματικής νομιμότητας και των εργατικών δικαιωμάτων. Μετά τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στα μέσαμεταφοράς, ήρθε η σειρά και για 86.000 περίπου εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πέσουν θύματα της επιβολής πολιτικής επιστράτευσης. 

Μάλιστα, την Κυριακή (!) τυπώθηκαν από το εθνικό τυπογραφείο η απόφαση επιστράτευσης και τα σχετικά φύλλα χωρίς καν να έχει ληφθεί η σχετική οριστική απόφαση από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ. Η εξέλιξη αυτή αν και απόλυτα αναμενόμενη αποτελεί πάντως ευτελισμό του προστατευόμενου δικαιώματος στην απεργία (α. 23 παρ. 2 Σύνταγμα), δια της επανειλημμένης χρήσης ενός νόμου αμφισβητούμενης ούτως ή άλλως συνταγματικότητας. Εξάλλου ασχέτως της πολιτικής άποψης του καθενός σχετικά με την εν λόγω απεργία, η επιβολή της πολιτικής επιστράτευσης συνταγματικά είναι ανεκτή μόνο στις περιπτώσεις πολέμου, θεομηνίας ή κίνδυνου της δημόσιας υγείας (α. 22 παρ. 4 Συντάγματος). Η αναφορά της "διαταραχής της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας" στην σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό μόνο διακοσμητικό στοιχείο αποτελεί αφού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ενώ και η επίκληση, ως επαρκής αιτιολόγηση της δημόσιας υγείας, της "ψυχικής υγείας των υποψηφίων" μάλλον γέλωτα μπορεί να προκαλέσει καθώς κίνδυνος υγείας παγίως θεωρείται ο κινδυνος διάδοσης λοιμωδών και άλλων νοσημάτων.

Ως νομικοί, ως εργαζόμενοι και ως Έλληνες πολίτες παρατηρούμε έντρομοι την διολίσθηση της κυβέρνησης σε πρακτικές που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και εγκαλούμε την πολιτική ηγεσία για πλήρη έλλειψη νομιμότητας σε αυτή της την επιλογή. Ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την ΟΛΜΕ και καλούμε τους συναδέλφους σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις υποστήριξης που έχουν προκηρυχθεί για τις επόμενες ημέρες. Την επόμενη φορά μπορεί να είναι ο καθένας μας...


Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Ο Πρόεδρος                                                                                     Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                                                              Φουλίδου Ανδριάνα

Εκπτωτική Κάρτα Μέλους Σάκκουλα - ΣΑΔΘ


Ο Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Σάκκουλα παρέχει στα μέλη του Ονομαστική Κάρτα Μέλους με δικαίωμα έκπτωσης 12%-20% σε όλες τις εκδόσεις του εκδοτικού οίκου Σάκκουλα καθώς και στις συνδρομές με νομικά περιοδικά. Η εκπτωτική αυτή κάρτα θα έχει ισχύ για όλη την διάρκεια της άσκησης και για 5 ακόμα έτη. Η απόκτηση της είναι δωρεάν και γίνεται αυτόματα για όλα τα μέλη του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά:

Με την κάρτα μέλους και το πρόγραμμα επιβράβευσης αγορών που σχεδιάστηκε απο τις Εκδόσεις Σάκκουλα ειδικά για τα τους Ασκούμενους και Νέους δικηγόρους, κατόπιν συμφωνίας με τον ΣΑΔΘ, μπορείτε να επωφεληθείτε διπλά.
Κερδίστε εκπτώσεις σε όλες τις αγορές σας:
Το πρόγραμμα επιβράβευσης συνίσταται στην παροχή εκπτώσεων που αυξάνουν ανάλογα με το συνολικό ποσό αγορών που πραγματοποιείται κατ’ έτος. Η αρχική έκπτωση που παρέχεται από την πρώτη αγορά είναι 12% και αυξάνει κλιμακωτά ανάλογα με τα ποσά που έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα:
card_banner1_new
Για παράδειγμα, εάν έχουν πραγματοποιηθεί αγορές καθαρής αξίας 80 € και η επόμενη αγορά έχει αξία 100 €, θα πραγματοποιηθεί έκπτωση 12% μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 100 € του πρώτου κλιμακίου και το υπόλοιπο ποσό θα χρεωθεί με την έκπτωση 15 % του δευτέρου κλιμακίου.
- Το πρόγραμμα ισχύει για αγορές τόσο από τα καταστήματά Σάκκουλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μέσω του δικτύου πωλητών της εταιρείας Σάκκουλα όσο και για παραγγελίες επί αντικαταβολή μέσω διαδικτύου, για εκδόσεις των Εκδόσεων Σάκκουλα και για εκδόσεις τρίτων εκδοτών που διατίθενται από το δίκτυο των Εκδόσεων Σάκκουλα.
- Τα ποσά και οι εκπτώσεις υπολογίζονται κατ’ έτος σε ημερολογιακή βάση.
Επιπλέον προνόμια για τους κατόχους της κάρτας μέλους: Εγγραφείτε συνδρομητές στα περιοδικά Σάκκουλα και αποκτήστε ηλεκτρονικές εκδόσεις σε ειδικές τιμές:
«Ελληνική Δικαιοσύνη» (ΕλλΔνη) (τιμή ετήσιας έντυπης συνδρομής 75 € από 100 €)
«Επιθεώρηση Πολιτικής Δικονομίας» (ΕΠολΔ)
(τιμή ετήσιας έντυπης συνδρομής 75 € από 100 €)
«Επισκόπηση Εμπορικού Δικαίου» (ΕπισκΕΔ)
(τιμή ετήσιας έντυπης συνδρομής 75 € από 100 €)
«Επισκόπηση Εμπορικού Δικαίου» (ΕπισκΕΔ)
Ηλεκτρονική Έκδοση (cd-rom, περιέχει 17 έτη) (τιμή αγοράς 200 € από 250 €)
«Διοικητική Δίκη» (ΔιΔικ)
(τιμή ετήσιας έντυπης συνδρομής 70 € από 90 €)
«Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου» (ΕφημΔΔ)
(τιμή ετήσιας έντυπης ή ηλεκτρονικής συνδρομής 75 € από 100 €)
«Ενέργεια & Δίκαιο» (Ε&Δ)
(τιμή ετήσιας έντυπης συνδρομής 55 € από 75 €)
«Revue Hellénique de Droit International» (RHDI)
(τιμή ετήσιας έντυπης συνδρομής 75 € από 100 €)
Cd-Rom CODEX «Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι» (επιμέλεια: Αχιλλέας Κ. Ζήσης)
(τιμή αγοράς 80 € από 100 €)
Οι αγορές συνδρομών στις εκδόσεις με προσφορά συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης.


Όσοι δεν έχουν ήδη εγγραφεί στον Σύλλογο (με γραπτή αίτηση ή με σχετικό email), μπορούν να το κάνουν αποστέλλοντας εδώ το ΑΜ ασκουμένου τους, το κινητό τους τηλέφωνο και το email τους ώστε να λάβουν αντίστοιχη κάρτα στο επόμενο διάστημα.

Eπικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Βεβαιώσεις Παρακολούθησης


Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης του κύκλου εκπαιδευτικών εισηγήσεων θα διανεμηθούν στους συναδέλφους που τις ζήτησαν την Παρασκευή 24-5-2013 στον χώρο έξω από τον ΔΣΘ και ώρες 13.00-14.00.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης