Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Προτασεις Συλλογου Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης προς ΔΣΘ

Παρα τις καθυστερησεις στον αρχικο προγαμματισμο του Συλλογου λογω των ζητηματων που ανεκυψαν με τις καθυστερησεις στην μισθοδοσια των ασκουμενων που εργαζονται στα δικαστηρια αλλα και με τον χρονο ληξης του εξαμηνου τους και παραλληλα με τις σχετικες διεκδικησεις μας, αντιπροσωπεια του ΔΣ του συλλογου προκειται να παρουσιασει μια σειρα προτασεων στον ΔΣΘ αναφορικα με τον θεσμο της ασκησης γενικοτερα. Στοχος ειναι ουσιαστικοποιηση της ασκησης ωστε να γινει ενας θεσμος οργανωμενος, χρησιμος τοσο για τους ασκουμενους οσο και για ολο το συστημα της δικαιοσυνης αλλα και για να επιτευχθει η μεγιστη δυνατη προστασια των ασκουμενων δικηγορων. Σε αυτα τα πλαισια προτεινουμε:

1) Την καταργηση των υποχρεωτικων 30 παραστασεων ως προαπαιτουμενο για την αποκτηση της αδειας επαγγελματος. Προκειται για εναν θεσμο ξεπερασμενο, που ουτως η αλλως εχει καταργηθει ή απαξιωθει στους περισσοτερους δικηγορικους συλλογους.

2) Την καταργηση της υποχρεωτικης ασφαλισης των ασκουμενων δικηγορων με την επιστροφη στο προηγουμενο καθεστως ή με την εξευρεση εναλλακτικων τροπων χρηματοδοτησης της χωρις την συμμετοχη των ιδιων των ασκουμενων. Οι ασκουμενοι δικηγοροι ειμαστε εργαζομενοι χωρις θεσμοθετημενο εισοδημα και ειναι εντελως παραλογο να καλουνται να πληρωσουν τα απαιτουμενα ποσα.

3) Ενταξη του καθεστωτως της ασκησης στον νεο αναθεωρημενο κωδικα δικηγορων και μαλιστα με μορφη που να ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα. Οι ασκουμενοι δικηγοροι μονο κατ' εξαιρεση εκτελουμε καθηκοντα αναλογα με την καταρτιση τους, ενω αντιθετα συνηθως εργαζομαστε με ελαχιστη ή μηδενικη αμοιβη με καθηκοντα υπαλληλου γραφειου. Στοχος μας ειναι η προστασια ολων των ασκουμενων με την θεσμικη καθιερωση ενος μεικτου καθεστωτος εργασιακης σχεσης-μαθητειας ωστε να προστατευομαστε απο φαινομενα εκμεταλλευσης.

4) Τονωση του μαθησιακου χαρακτηρα της ασκησης με την διοργανωση τακτικων σεμιναριων απο κοινου με τον ΔΣΘ, δικαστικους και καθηγητες πανεπιστημιου ωστε να γινει πραγματικοτητα η συνεχης επιμορφωση και εξειδικευση των ασκουμενων δικηγορων σε ενα αντικειμενο συνεχως εξελισσομενο οπως ειναι η νομικη επιστημη.

Με αυτες τις βασικες προτασεις ευελπιστουμε κυριως στην βελτιωση της καθημερινοτητας μας αλλα και στην μεγιστη δυνατη αξιοποιηση προς οφελος μας των 18 μηνων της ασκησης.

Φυσικα καθε αλλη προταση αλλα, ακομα και αντιθετη, οπως και ολες οι παρατηρησεις και τα σχολια των συναδελφων ειναι κατι περισσοτερο απο ευπροσδεκτα!

Επικοινωνια: askoumenoithess@yahoo.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, 6970057700

Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου