Παρασκευή 18 Μαΐου 2012


Σχετικά με την διάρκεια της άσκησης στα δικαστήρια

Πρόβλημα προέκυψε σχετικά με την διάρκεια της άσκησης στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καθώς την Τετάρτη 16/5/2012 ο αρμόδιος του Υπ. Δικαιοσύνης απέστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο στις γραμματείες των δικαστηριών σύμφωνα με το οποίο όσοι ασκούνται στα δικαστήρια από τις 16/3/2012 θα σταματήσουν να εργάζονται στις 15/7/2012!

Μετά από επικοινωνία μας με όλες τις γραμματείες των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης λάβαμε εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες: ορισμένοι προϊστάμενοι θεωρούν οτι δεν μας αφορά, αλλά αφορά μόνο την Αθήνα όπου πράγματι οι εκεί συνάδελφοι ξεκίνησαν να εργάζονται στις 16/1/2012. Άλλοι μας είπαν οτι λόγω της καθυστέρησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδκασίες (αιτήσεις, κλήρωση κλπ) πράγματι χάθηκαν δύο μήνες!

Σαν συνέπεια, ως Σύλλογος Ασκουμένων, σήμερα επισκεφτήκαμε τον πρόεδρο του ΔΣΘ,  κ. Βαλεργάκη, και του παρουσιάσαμε το πρόβλημα απαιτώντας, ως μέλη του ΔΣΘ να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να μην χαθούν οι δύο αυτοί μήνες. Ο πρόεδρος επικοινώνησε επιτόπου με τον αρμόδιο στην Αθήνα ο οποίος του ξεκαθάρισε πως πράγματι θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε στις 15/7/2012 και μάλιστα πως ούτως ή άλλως το υπουργείο δεν προβλέπει αμοιβές για το διάστημα 16/7 έως 15/9.

Καθώς προέκυψε, οι προφανείς ασάφειες στις διατάξεις του νόμου που σχετίζονται με την άσκηση στα δικαστήρια, η έλλειψη προσοχής από τον ΔΣΘ αλλά και η προχειρότητα των εγκυκλίων, ζημιώνουν κατά 960 ευρώ κάθε ασκούμενο δικηγόρο του δευτέρου εξαμήνου.  Ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση.

Με τον πρόεδρο του ΔΣΘ, ο οποίος εγγυήθηκε οτι ο ίδιος θα αναλάβει το θέμα, καταλήξαμε την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον το ίδιο πρόβλημα έχει προκύψει και σε άλλα πρωτοδικεία, να ζητήσουμε από κοινού την έκδωση τροποιητικής εγκυκλίου που να μας καλύπτει. Παράλληλα πάντως ως ασκούμενοι δικηγόροι και ως Σύλλογος Ασκουμένων πρόκειται να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα μας διασφαλίζουν ακόμα και αν το υπουργείο (που ούτως ή άλλως δεν είναι συνεργάσιμο) αρνηθεί την διόρθωση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου